joi, 19 noiembrie 2009

Puterea care lucreaza in noi
de T.A.S.

De citit: Efeseni 1: 7-14; 3:14-21

Există o expresie la sfârșitul capitolului 3 din scrisoarea către Efeseni, spre care cred că suntem conduși să medităm: ”puterea care lucrează în noi”. Dacă priviți înapoi la versetul 16 găsiți aceste cuvinte: ”...să vă facă să vă întăriţi în putere, prin Duhul Lui, în omul dinăuntru”. ”Puterea care lucrează în voi” are să ne spună atât de multe. Suntem chemați să purtăm o foarte mare responsabilitate; dar, Dumnezeu să fie binecuvântat, putem purta această responsabilitate!

După cum vedem din pasaje la care am făcut referire,această legătură ne conduce la lucruri veșnice. Observați expresia din versetul 11: ”după planul veșnic”. În această scrisoare planul divin este menționat de mai multe ori. Iar în acest mare compas al planului veșnic există foarte multe nevoi sau o nevoie cu multe aspecte. Această nevoie cu diferitele sale aspecte este atinsă în cele două rugăciuni ale apostolului și anume: nevoia după duhul de înțelepciune și descoperire pentru a putea cunoaște – și ce lucruri trebuie să cunoaștem! Ce lucruri imense trebuiesc cunoscute! - iar apoi, legat de acea cunoaștere vastă, minunată, spirituală (care este conținutul planului veșnic și este legată de toată plinătatea lui Dumnezeu) există o singură nevoie centrală: să fiți întăriți cu putere, nu doar pentru a cunoaște, ci și pentru a împlini. Așadar, suntem conduși la ceea ce alcătuiesc primele cuvinte ale capitolului 4: ”Vă sfătuiesc dar eu ... să vă purtaţi într-un chip vrednic de chemarea, pe care aţi primit-o”. Ce context! Chiar dacă am trăi tot restul zilelor noastre, chiar dacă acestea ar fi multe la număr, nu am putea niciodată măsura aceste lucruri minunate, tot ce ține de această expresie: ”puterea care lucrează în noi”. Așa cum am spus, acea povară se poate purta foarte bine!

Înainte de a continua vreau să fac această remarcă, că această putere transcede orice altă putere a Sa. Aceasta este ”nemărginita măreție a puterii Lui față de noi, cei care credem”. Aceasta este puterea care lucrează în noi. Acel ”noi” se referă la anumiți oameni și există o putere deosebită față de acești oameni deosebiți, iar acea putere deosebită este nemărginita măreție a puterii Lui, care întrece în măreție toate lucrările puterii Lui. Cred că acesta este modul care depășește modul superlativ. Este un termen ce suportă comparație. ”Nemărginita măreție a puterii Lui” înseamnă că există și alte forme ale puterii Lui, dar aceasta este nemărginita măreție; pentru noi cei care credem ea este puterea care lucrează în noi.

- va urma -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu